Poolresor

Det händer alltid mycket inom den underbara värld som är biljard-, snooker- och poolvärlden. I vanlig ordning så är det i Amerika och i Asien som det mesta kommer att äga rum. 2013 började ganska lugnt, men från och med början på maj så är det full fart.

Dubai är för många en stad som förknippas med ofattbar rikedom. Därför är det extra passande att det är här som VM i Eight-ball kommer att hållas. Som av en händelse är det också det åttonde mästerskapet någonsin i denna biljardvariant. En del med en mer snobbig attityd till biljard och snooker ser ner på Eight-ball, eftersom det är det första spel som de flesta lär sig. Men det betyder inte att här saknas utmaningar, framför allt inte i år, när Chang Jung Lin ska försvara sin titel. Tänk dock på att Dubai är ganska dyrt, om ni funderar på att åka dit. Turneringen hålls 6-11 maj.

Shanghai

Därefter dröjer det inte länge – faktiskt bara en dag – innan det är dags för nästa begivenhet, China Open i Shanghai. Från den 12 till den 19 maj kommer 64 män och 48 kvinnor att mötas i rafflande och nervdallrande showdowns vid biljardborden. Det är ungefär vad vi vet, i skrivande stund. Exakt var turneringen kommer att gå av stapeln, och hur stor prissumman kommer att bli, är inte klart i dagsläget.

Så det enda man kan vara säker på är att det kommer att bjudas på biljard i världsklass när regerande mästarna Dennis Orcollo och Kelly Fisher ska försvara sina titlar. Det brukar dock vara tillräckligt.

Biljarden kommer till Norden

Sedan dröjer det lite mindre än en månad, och nu behöver man som svensk inte åka så långt. VM i 10-ball hålls i år i den för oss mycket bekvämt belägna, men en aning dyra, staden Oslo. Här ska Huidji See försvara sin titel från förra årets mästerskapsturnering i Manilla, mot 127 andra som gärna vill ha äran och prissumman på 250 000 pund. Arenan där turneringen hålls är Domus Athletica, nära idrottsarenan Ullevål.